Hakkımızda

Biz Kimiz? / Who Are We?

ILSA İstanbul 1962 yılında Washington DC’de kurulmuş olan ve uluslararası hukuk alanında faaliyet gösteren Uluslararası Hukuk Öğrencileri Birliği (Uluslararası Hukuk Öğrencileri Birliği – ILSA)’nin Türkiye temsilcisidir.

1993 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde faaliyetlerini sürdürmekte olan kulübümüzün amacı, genç hukukçuların başta Türk Hukuk Sistemi olmak üzere uluslararası alanda farklı hukuk sistemleri hakkında bilgilerini birleştirmelerine ve kişisel gelişimlerine yardımcı olmak, hukuk bilimi ve ticari çalışma alanlarında işbirliği yoluyla genç hukukçular arasında anlayışlar, bilgi Alışverişi ve kişisel iletişimlerdeki gelişmeleri sağlamak ve desteklemektir. ILSA İstanbul, çeşitli alanlarda uzman isimlerle seminerler, sempozyumlar, çalıştaylar ve makale yarışmaları ve teorik bilgiler bilgilerine yönelik faaliyetlerin yanında uluslararası mahkemelere yönelik eğitimler dava yarışmaları, Model of United Nations gibi dolaşımlar ve büro gezileri gibi etkinliklerle bir hukukçunun pratik olarak da kendini geliştirebilmesine olanak sağlamayı içerir.

Akademik etkinliklerin yanı sıra birçok sosyal sorumluluk projesine destek vermekte ve çeşitli sosyal etkinlikler üyeler arası sosyal bitkilerin büyümesini de sağlamaktadır. Bütün bu faaliyetler ve daha fazla destek ILSA İstanbul, çağın istihdamı ve etik özelliklerine sahip, güncel gelişme ve yenilikleri özellikleri, yetenekli hukukçuların yetişmesine katkıda bulunmayı temel hedef olarak saptamıştır.

ILSA İstanbul bu komitelerden oluşan 4 ana komiteden oluşan komitelerle ve bunların altında belirli alanlarda yoğunlaşan komisyonlarıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. ILSA her yıl “Opinio Iuris” adlı İngilizce ve Türkçe derginin geliştirdiği tek hukuk kulübüdür.

Kulübümüz 2016 yılında ILSA International tarafından “En İyi Temsilci” seçilmiştir.

Buket NAYMAN
Yönetim Kurulu Başkanı

Hukuk fakültesi 4. sınıf öğrencisi olan Buket Nayman, ILSA İstanbul’un 31. Dönem Yönetim Kurulu Başkanıdır. Aktif üye olarak başladığı ILSA yolculuğunda, 29. Dönem’de İnsan Hakları Komisyonu Çekirdek Üyesi, 30. Dönem’de ise İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev almıştır. Lise öğreniminden beri tiyatroyla ilgilenmekte, çocukluk yıllarından beri tutkuyla bağlı olduğu sanat ve profesyonel kariyerini devam ettirmeyi planladığı hukuku ortak bir paydada buluşturmak amacıyla çeşitli projeler yürütmektedir. Bu ilgisi sebebiyle yönetim kurulu üyeliği boyunca ‘Sahnede İnsan Hakları’ gibi etkinlik serilerinin oluşumuna öncülük etmiştir. Halihazırda çocuk ve kadınlarla ilgili sosyal sorumluluk projelerinde aktif olarak yer almaktadır. Boş zamanlarında tenis oynamakta, insan hakları ve sanat tarihi üzerine araştırmalar yapmaktadır.

Tuna ÖZABUŞ
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Fakültede son sınıf çift kürsüsü öğrencisi olan Tuna Özabuş, 31. Dönem Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dergi Komitesi’nden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesidir. Tarih, edebiyat ve sanata duyduğu derin ilgi, onu 30. Dönem’de ILSA ve Opinio Iuris ile buluşturmuş; bu ailenin parçası olmaktan da mutluluk duymaktadır. Hukuk Klinikleri ve TEMA gibi sosyal sorumluluk projelerinde yer alan; bunların yanında ceza ve insan hakları hukukçusu olma yolunda ilerleyen Tuna, büyüdüğü Galatasaray tribünlerinden ve hukuk kitaplarından kalan zamanlarda kulüp faaliyetlerine iştirak etmektedir.

İlayda KIZIKLI
Yönetim Kurulu Üyesi

4. sınıf öğrencisi olan İlayda Kızıklı, 31. Dönem Akademi Komitesi’nden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesidir. Üniversiteye başladığı günden bu yana Akademi Komitesi’nde çekirdek üye olarak görev almaktadır. Hukuk alanındaki çalışma ve stajlarının dışında aktif olarak kış sporları yapmaktadır. Ayrıca müzikle ilgilenmekte ve edebiyata hayranlık duymaktadır.

Damla Yaren KANDİYA
Yönetim Kurulu Üyesi

Hukuk fakültesi 2. sınıf öğrencisi olan Damla Yaren Kandiya, 31. Dönem Avrupa Birliği & Uluslararası Örgütler Komisyonu’ndan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesidir. 30. Dönem çekirdek üyeliğini yapmış olduğu Komisyon, kendisini küçüklüğünden beri ilgisi olan diplomasi ve uluslararası hukuk kapsamında daha da keşfetmesine yardımcı olmuştur. Akademik faaliyetlerinin dışında ise profesyonel bir dansçı olan Yaren, aktif olarak bir takım içerisinde görev almaktadır.

Eray ERSAN
Yönetim Kurulu Üyesi

Hukuk Fakültesi 3. sınıf öğrencisi olan Eray Ersan 31. Dönemde ILSA Bilişim Hukuku Komisyonu’ndan sorumlu yönetim kurulu üyesidir. ILSA ile fakültenin ilk senesinde tanışmış ve ILSA kulübünde 3. senesini geçirmektedir. Lise yıllarından itibaren bilişim ve yazılıma olan ilgisi bu alanların hukuki kısmına olan ilgisini de birlikte
getirmiştir. Aynı zamanda bilgisayar programcılığı mezunu olan Eray birçok firma için yazılım desteği de sağlamıştır. Boş zamanlarını dizi ve film izleyerek, teknoloji alanında kendini geliştirmekle geçirmektedir.

Halil Emre KAYA
Yönetim Kurulu Üyesi

ILSA ailesiyle aktif üye olarak tanıştıktan sonra 30. Dönem’de İnsan Hakları Komisyonu’nda çekirdek üye olarak görev alan Halil Emre Kaya, 31. Dönem İnsan Hakları Komisyonun’dan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyeliğini üstlenmektedir. Çocukluk yıllarından itibaren tiyatroyla ilgilenmiş, keman çalmış ve ulusal münazara turnuvalarına katılım sağlamıştır.
İnsan Haklarını ‘’norm yaratan bir kavramdan fazlası’’ şeklinde tanımlamakta, sosyal sorumluluk projelerinde aktif olarak faaliyet göstermektedir. Politoloji , sanat tarihi ve edebiyata beslediği yakın ilgi nedeniyle hukuk ve sanatı bir arada barındıran düalist bir kariyer planlamaktadır.

Eren EROĞULLARI
Yönetim Kurulu Üyesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2. sınıf öğrencisi olan Eren Eroğulları, ILSA İstanbul’da 1 dönem çekirdek üye olarak katılım göstermiş ve 31. Dönem Uluslararası Deniz ve Havacılık Hukuku Komisyonu’ndan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev almıştır. Güncel olarak İstanbul Üniversitesi Jessup Moot Court Competition takımında da yer almaktadır. Akademik geçmişinde MUN konferansları gibi diplomasi, hukuk ve tarih tabanlı çeşitli simülasyon ve seminer katılımları bulunmasının yanında; denizcilik, bilişim, uzay gibi özel alanlara kişisel ilgisi ve spor, dergicilik, gezi gibi faaliyetlere dair süreğen aktifliği mevcuttur. Gelecekte uluslararası nitelikli hukuki işler yapmayı ve küresel dönüşümün açacağı yeni alanları çalışmayı hedeflemektedir.

Ahmet KUNAK
Yönetim Kurulu Üyesi

4. sınıf öğrencisi olan Ahmet Kunak, geçtiğimiz dönem Uluslararası Mahkemeler Komisyonu Çekirdek Üyesi olarak katılmış olduğu ILSA İstanbul’da 31. Dönem Uluslararası Mahkemeler Komisyonu’ndan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır. Akademik hayatının başından beri çeşitli gençlik platformları ve sosyal sorumluluk projelerinde öncü rol üstlenmiş ve birçok projenin yönetim kadrosunda yer almıştır. Aynı zamanda TED Afyon Koleji Mezunları Derneği’nin kurucusu olan Ahmet Kunak, aynı derneğin halihazırda Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmektedir. Fikir yazıları kaleme almakta; tiyatro, satranç ve siyasi tarihe ilgisi bulunmaktadır.

Şennur ERDOĞAN
Yönetim Kurulu Üyesi

Fakültede 3. sınıf çift kürsüsü öğrencisi olan Şennur Erdoğan, 31. Dönem Marketing Komisyonu’ndan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesidir. 29. ve 30. Dönem’de Marketing Komisyonu çekirdek üyesi olarak ILSA İstanbul ailesine katılmıştır. Kendisi sosyal medya yönetimine ve özellikle tasarıma özel olarak ilgi duymaktadır. Lise yıllarından itibaren tarih, hukuk ve diplomasi alanlarıyla ilgili çeşitli seminerler, konferanslar ve sempozyumlarda hem katılımcı hem de organizasyon ekibinin bir parçası olarak yer almıştır. Kadın haklarına ilgi duymakla birlikte bu alanda faaliyet gösteren projelerde aktif olarak yer almaktadır. Ayrıca okültizm, astroloji ve psikolojiye özel ilgisi bulunmaktadır.

Sinem DALKILIÇ
Yönetim Kurulu Üyesi

Hukuk fakültesi 3. sınıf öğrenci olan Sinem Dalkılıç, 31. Dönem’de Sosyal Etkinlikler Komisyonu’ndan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi seçilmiştir. 29. Dönem’de başlayan ILSA yolculuğuna bu şekilde devam etmektedir. ILSAMUN’23 organizasyonunda finans ekibinde yer almıştır. ILSA’da görev aldığı sürede sosyal sorumluluk projelerine katılmış ve organizasyon becerilerini geliştirmiştir. Boş zamanlarında arkadaşlarıyla vakit geçirmekten, doğada faaliyetlerde bulunmaktan, yeni yerler keşfetmekten hoşlanır.

KOMİTELERİMİZ

AKADEMİ KOMİTESİ

ILSA Istanbul’un 4 ana komitesinden biri olan Akademi Komitesi’nin ana işlevi hukuk alanında yıllardır faaliyet gösteren kişilerle ve hukuk bürolarıyla iletişime geçmek, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi lisans öğrencilerine okulu bitirdikten sonraki iş imkanları ve sektörel fırsatlar konusunda yardımcı olmak, aynı zamanda da bilgilendirmektir. Bu amaç doğrultusunda komisyon, haftalık olarak “Hukuk Bürosu Ziyaretleri” ve “Kariyer Sohbetleri” düzenlemektedir. Bunlara ek olarak hukuk alanında farklı sektörlerde çalışmakta olan kişileri bir araya getirerek “Kariyer Günleri” etkinliğinin de ilkini bu sene gerçekleştirecektir. Gelenekesel Prof. Dr. M. Kemal Oğuzman İstanbul Hukuk Makale Yarışması komitenin en uzun soluklu ve ulusal çaptaki diğer bir etkinliğidir. “Mentorlük Projesi” adlı etkinlikle de okulumuz 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile 1. ve 2. sınıf öğrencileri arasındaki dayanışma ve birlikteliği güçlendirmek adına tipik bir mentorlük çalışması amaçlanmaktadır. Kuruluşundan bu yana fakültemiz öğrencilerine akademik kazanımda bulundurmak ve etkinliklerimizin üyelerimiz için de faydalı olması amacı ile çalışmaktayız.

AK-MES KOMİTESİ

Avrupa Birliği ve Uluslararası Örgütler Komisyonu

ILSA İstanbul’un dört ana komitesi olan AK-MES komisyonunun beş üyesinden biridir. ILSA İstanbul adına mihenk taşlarından olan komisyon kulüp isminde de yer alan uluslararası hukuk bayrağını taşımaktadır.

Avrupa Birliği ve Uluslararası Örgütler Komisyonu uluslararası perspektifte yer alan bir hukuk vizyonu edinmek isteyen öğrencileri etkinliklerinde birleştirmeyi amaçlar. Komisyon özellikle diplomatik ilişkileri temel alan eğitimler ve seminerler yaptığı gibi hükümetler arası kuruluşların simülasyonlarını da yapar. Bu faaliyetlerinin yanı sıra dinamik bir konu olan tahkim ile ilgili etkinliklere de katılıyor olup Avrupa Koleji gibi uluslararası alanda önemli bir eğitim kurumundan mezun avukatlar ve diplomatlarla da toplantılar almaktayız. Gerçekleştirilen etkinlikler içinde yer alan dış temsilciliklere düzenli ziyaret ve yurtdışı kurumsal gezisi öğrencilere ulaşamayacakları ve kariyer hedefleri olan kuruluşlarla iletişime geçmeleri adına köprü kurmaktadır.

Bilişim Hukuku Komisyonu

Bilişim hukuku komisyonu, arkadaşlarımızın her gün daha da gelişen bilişim hukukuyla alakalı etkinlikler yaparak bu alandaki farkındalığını arttırmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda bilişim hukuku alanıyla ilgili konferanslar, büro gezileri, blog yazıları yazma ve daha birçok interaktif etkinlik yaparak pratik ve teorik alanda bilgi birikimini arttırıp bilişim hukuku alanıyla ilgilenen diğer hukukçularla bir network oluşturmak istemektedir. Bu alanda yapılmış Temel Python Eğitimi, İTÜ Arı Teknokent Ziyareti, Kuantum Bilgisayarların Hukuki Yönü, Yapay Zekâ ve Hukuki Yönü gibi birçok etkinlik ile bu hedefte çalışmaktadır. Ayrıca sektörde önemli pay sahibi olan e-ticaret, teknoloji, kripto borsa şirketlerinin hukuk departmanından ilgili kişilerle görüşülerek teoride alınmış olunan eğitimin pratikteki karşılığını göstermektedir. Komisyon olarak Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devleti mahkemelerinde görülmekte olan bilişim ve yapay zekâ hukukuyla ilgili kararların incelemelerini yaparak gelecekte hukukun bu yönünün nasıl şekillenebileceği hakkında değerli akademisyenlerimiz ve avukatlar ile iş birliği içinde fakültemiz öğrencilerinin vizyonumuzu genişletmeyi hedeflemektedir.

İnsan Hakları Komisyonu

İnsan Hakları komisyonun olarak öncelikli hedefi: Hukukun hayatın içinde biçimlenirken temas ettiği her kesimin, topluluğun, bireyin ve canlının haklarının güvence altına alınmasını sağlamak; bu doğrultuda faaliyet göstermek isteyen hukukçu adaylarına hitaben seminer, webinar, simülasyon, workshop gibi interaktif etkinlikler düzenlemektir.

Komisyon aracılığıyla fark edeceksiniz ki insan haklarına bir galerinin raflarında, bir tiyatro sahnesinde, bir müzenin koridorlarında rastlamak çok olası. İnsan hakları ihlalleri, sınırlama rejimleri, ayrımcılık yasağı gibi konularda farkındalık kazanırken kariyerinizi biçimlendirecek deneyimler elde edebilirsiniz. Çocuk hakları, kadın hakları, LGBTI+ bireylerin hakları, engelli hakları, göçmen hakları gibi spesifik konuları ele alırken dünyayı ve hukukun nabzını yakından takip edebileceksiniz.

Uluslararası Deniz ve Havacılık Hukuku Komisyonu

Uluslararası Deniz ve Havacılık Hukuku Komisyonu, bilinen ismiyle UDHHK, alanı ve yetkinliği itibariyle ILSA İstanbul’un en ileriye dönük ve dinamik komisyonlarından birisidir. Komisyonumuz; Uzay Hukuku, Deniz Kamu Hukuku, Deniz Ticaret Hukuku, Havacılık Hukuku gibi periferik ancak pek kıymetli alanlara odaklanmakta ve bu kapsamda işlere imza atmaktadır.

Etkinliklerinin gelenekselleşen kısmını liman ziyaretleri, uluslararası toplumdan önemli isimler ile yapılan görüşmeler, alanındaki en iyi bürolara düzenlenen ziyaretler, akademisyen buluşmaları, ilgili kuruluşlar ile yapılan seminer programları gibi aktiviteler oluşturur. Önümüzdeki dönem hedeflenen yönüyle ise UDHHK, uzay hukuku alanına daha kapsamlıca açılmak ve bünyedeki yenilikçi alanlara daha da kreatif bir bakış kazandırarak yepyeni işlere imza atmak hedefine yönelmiştir. Komisyonumuz, İstanbul Hukuk öğrencilerini geleceğin en inovatif ve potansiyelli sahalarından olan konularına hazırlamayı hedeflemektedir.

Uluslararası Mahkemeler Komisyonu

Uluslararası Mahkemeler Komisyonu’nun temel amacı uluslararası uyuşmazlıkların çözüm yolları hakkında bir farkındalık yaratmak ve katılımcılarımızda hukuk nosyonu oluşmasına katkı sağlamaktır. Komisyonunun faaliyet alanı uluslararası hukukun en temel organları olan uluslararası mahkemeler ve yine uluslararası anlamda mahkemelere alternatif olarak ortaya çıkan bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olan tahkimdir. Komisyon, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerine uluslararası hukukun önemini anlatmak ve uluslararası uyuşmazlıkların çözümü noktasında neler yapıldığını ve yapılabileceğini göstermek amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Diğer komisyonlarla da zaman zaman birlikte çalışarak bu bağlamda gerek mahkemeler gerek kodifikasyon süreçlerine dair çeşitli simülasyonlar, karar inceleme atölyeleri, alanında uzman isimlerle işbirliği halinde eğitim ve konferanslar ve daha pek çok etkinlik düzenlenmektedir. Hem katılımcılar hem de bizler her geçen gün daha fazla öğrenmekte ve geleceğin hukukçuları olma yolunda emin adımlarla ilerlemekteyiz.

DERGİ KOMİTESİ

ILSA İstanbul’un 4 ana komitesinden biri olan Dergi Komitesi altında komiteye bağlı 3 komisyon bulundurur. 11 kişilik bir yönetim kadrosundan oluşan komitemizin ana işlevi her yıl ’’Opinio Iuris’’ adlı dergiyi yayımlamaktır. Bu dergi o yıl yaptığımız etkinliklerden ve yapılan mülakatlarımızla makalelerimizden oluşur. Komisyonlarımız: e-Dergi ve Editöryal Komisyonu temel olarak sitemizdeki e-Dergi kısmındaki araştırma yazılarının düzeltilmesi ve yayımlanması üzerine çalışmaktadır. Röportaj Komisyonu ise hukuk fakültesi ile ilişiği olan kişilerle türlü röportajlar gerçekleştirir ve fakültedeki öğrencilerin sorularını uzman kişilere sorarak mülakatları yayımlar. Çeviri Komisyonu ise genel olarak yabancı dil üzerine çalışmalar yürütür. Speaking Club etkinliğini yıl boyu devam ettirir. Yayımlanan makalelerin, araştırma yazılarının ve röportajların çevirilerini yapmakla birlikte yıllık olarak basılan Opinio Iuris dergisinin yabancı dilde çevirisini yapar.

SOSYAL ETKİNLİKLER VE TANITIM KOMİTESİ

Marketing Komisyonu

Marketing Komisyonu kulübün dışarıya dönük yüzünü oluşturmaktadır. Temel olarak sosyal medya yönetimiyle ve sponsorluk ilişkileriyle ilgilenir. Kulübün komite ve komisyonlarının binbir emeklerle hazırladığı etkinliklerin sosyal medya üzerinden tanıtımlarını gerçekleştirir. Geleneksel etkinlikleri hem fakültemizin tanıtımına katkı sağlaması hem de bizlerin sadece anılarında kalmaması amacıyla ILSA İstanbul YouTube sayfasından yayınlar. Site yönetiminden sorumludur. İlgili etkinlik formlarını buradan duyurur. Sosyal medya hesapları üzerinden üyelerle ve ilgililerle iletişim kurar. Kulübe gerekli katkının ulaşarak etkinliklerin düzenlenebilmesi için sponsorluk ağı kurar ve görüşmeleri yürütür. ’’Alumni Talks’’ adlı etkinlikle ILSA İstanbul ile yolları kesişmiş, fakültemiz mezunları ile iletişime geçerek onların tecrübelerini bizlere aktarır. ILSA Store ürünleri ile ilgilenir, işbirliği yürütür. Kulüp bütçesine yön verir. Marketing Komisyonumuz diğer bütün komisyonlarla entegre bir biçimde çalışmaktadır.

Sosyal Etkinlikler ve Tanıtım Komisyonu

ILSA İstanbul’un dört ana komitesinden biri olan SET Komitesinin altında yer alan Sosyal Etkinlikler Komisyonu ILSA İstanbul’un gelenekselleşmiş sosyal etkinliklerinin mutfağında yer almaktadır. 29 Ekim Cumhuriyet Balosu, Tanışma Kahvaltısı, Oryantiring bu etkinliklerin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Komisyonun başlıca hedefleri arasında bizlerden beklenen akademik gelişimin yanı sıra sosyal hayatın aktif olarak içinde yer alınmasına fırsat yaratmaktadır. Bu sebeple kulüp adına sosyal sorumluluk projeleri üreterek okulumuz öğrencilerinin de bu projelere katkı sağlaması ve gönüllü olmasına fırsat sunar. Komisyon düzenlediği etkinlikler ile okulumuz öğrencilerinin de katılımıyla sosyal bağlamda bir araya gelmeyi hedeflerken, her türlü hakkın korunduğu ve üzerine çalışmalar yürütüldüğü; fırsat eşitliği, hayvan hakları, kadın hakları gibi konularda da aktif faaliyet göstererek bu alanlarda farkındalık yaratmayı ve duyarlılığı geliştirmeyi amaçlar. ILSA’ya dair tanıdığınız biri varsa bu kişinin SET komitesindeki çalışkan arılardan biri olma ihtimali hayli yüksek.