AKADEMİ KOMİTESİ
ILSA Istanbul’un 4 ana komitesinden biri olan Akademi Komitesi’nin ana işlevi hukuk alanında yıllardır faaliyet gösteren kişilerle ve hukuk bürolarıyla iletişime geçmek, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi lisans öğrencilerine okulu bitirdikten sonraki iş imkanları ve sektörel fırsatlar konusunda yardımcı olmak, aynı zamanda da bilgilendirmektir. Bu amaç doğrultusunda komisyon, haftalık olarak “Hukuk Bürosu Ziyaretleri” ve “Kariyer Sohbetleri” düzenlemektedir. Bunlara ek olarak hukuk alanında farklı sektörlerde çalışmakta olan kişileri bir araya getirerek “Kariyer Günleri” etkinliğinin de ilkini bu sene gerçekleştirecektir. Gelenekesel Prof. Dr. M. Kemal Oğuzman İstanbul Hukuk Makale Yarışması komitenin en uzun soluklu ve ulusal çaptaki diğer bir etkinliğidir. “Mentorlük Projesi” adlı etkinlikle de okulumuz 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile 1. ve 2. sınıf öğrencileri arasındaki dayanışma ve birlikteliği güçlendirmek adına tipik bir mentorlük çalışması amaçlanmaktadır. Kuruluşundan bu yana fakültemiz öğrencilerine akademik kazanımda bulundurmak ve etkinliklerimizin üyelerimiz için de faydalı olması amacı ile çalışmaktayız.
AK-MES KOMİTESİ
Avrupa Birliği ve Uluslararası Örgütler Komisyonu
ILSA İstanbul’un dört ana komitesi olan AK-MES komisyonunun beş üyesinden biridir. ILSA İstanbul adına mihenk taşlarından olan komisyon kulüp isminde de yer alan uluslararası hukuk bayrağını taşımaktadır.
Avrupa Birliği ve Uluslararası Örgütler Komisyonu uluslararası perspektifte yer alan bir hukuk vizyonu edinmek isteyen öğrencileri etkinliklerinde birleştirmeyi amaçlar. Komisyon özellikle diplomatik ilişkileri temel alan eğitimler ve seminerler yaptığı gibi hükümetler arası kuruluşların simülasyonlarını da yapar. Bu faaliyetlerinin yanı sıra dinamik bir konu olan tahkim ile ilgili etkinliklere de katılıyor olup Avrupa Koleji gibi uluslararası alanda önemli bir eğitim kurumundan mezun avukatlar ve diplomatlarla da toplantılar almaktayız. Gerçekleştirilen etkinlikler içinde yer alan dış temsilciliklere düzenli ziyaret ve yurtdışı kurumsal gezisi öğrencilere ulaşamayacakları ve kariyer hedefleri olan kuruluşlarla iletişime geçmeleri adına köprü kurmaktadır.
Bilişim Hukuku Komisyonu
Bilişim hukuku komisyonu, arkadaşlarımızın her gün daha da gelişen bilişim hukukuyla alakalı etkinlikler yaparak bu alandaki farkındalığını arttırmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda bilişim hukuku alanıyla ilgili konferanslar, büro gezileri, blog yazıları yazma ve daha birçok interaktif etkinlik yaparak pratik ve teorik alanda bilgi birikimini arttırıp bilişim hukuku alanıyla ilgilenen diğer hukukçularla bir network oluşturmak istemektedir. Bu alanda yapılmış Temel Python Eğitimi, İTÜ Arı Teknokent Ziyareti, Kuantum Bilgisayarların Hukuki Yönü, Yapay Zekâ ve Hukuki Yönü gibi birçok etkinlik ile bu hedefte çalışmaktadır. Ayrıca sektörde önemli pay sahibi olan e-ticaret, teknoloji, kripto borsa şirketlerinin hukuk departmanından ilgili kişilerle görüşülerek teoride alınmış olunan eğitimin pratikteki karşılığını göstermektedir. Komisyon olarak Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devleti mahkemelerinde görülmekte olan bilişim ve yapay zekâ hukukuyla ilgili kararların incelemelerini yaparak gelecekte hukukun bu yönünün nasıl şekillenebileceği hakkında değerli akademisyenlerimiz ve avukatlar ile iş birliği içinde fakültemiz öğrencilerinin vizyonumuzu genişletmeyi hedeflemektedir.
İnsan Hakları Komisyonu
İnsan Hakları komisyonun olarak öncelikli hedefi: Hukukun hayatın içinde biçimlenirken temas ettiği her kesimin, topluluğun, bireyin ve canlının haklarının güvence altına alınmasını sağlamak; bu doğrultuda faaliyet göstermek isteyen hukukçu adaylarına hitaben seminer, webinar, simülasyon, workshop gibi interaktif etkinlikler düzenlemektir.
Komisyon aracılığıyla fark edeceksiniz ki insan haklarına bir galerinin raflarında, bir tiyatro sahnesinde, bir müzenin koridorlarında rastlamak çok olası. İnsan hakları ihlalleri, sınırlama rejimleri, ayrımcılık yasağı gibi konularda farkındalık kazanırken kariyerinizi biçimlendirecek deneyimler elde edebilirsiniz. Çocuk hakları, kadın hakları, LGBTI+ bireylerin hakları, engelli hakları, göçmen hakları gibi spesifik konuları ele alırken dünyayı ve hukukun nabzını yakından takip edebileceksiniz.
Uluslararası Deniz ve Havacılık Hukuku Komisyonu
Uluslararası Deniz ve Havacılık Hukuku Komisyonu, bilinen ismiyle UDHHK, alanı ve yetkinliği itibariyle ILSA İstanbul’un en ileriye dönük ve dinamik komisyonlarından birisidir. Komisyonumuz; Uzay Hukuku, Deniz Kamu Hukuku, Deniz Ticaret Hukuku, Havacılık Hukuku gibi periferik ancak pek kıymetli alanlara odaklanmakta ve bu kapsamda işlere imza atmaktadır.
Etkinliklerinin gelenekselleşen kısmını liman ziyaretleri, uluslararası toplumdan önemli isimler ile yapılan görüşmeler, alanındaki en iyi bürolara düzenlenen ziyaretler, akademisyen buluşmaları, ilgili kuruluşlar ile yapılan seminer programları gibi aktiviteler oluşturur. Önümüzdeki dönem hedeflenen yönüyle ise UDHHK, uzay hukuku alanına daha kapsamlıca açılmak ve bünyedeki yenilikçi alanlara daha da kreatif bir bakış kazandırarak yepyeni işlere imza atmak hedefine yönelmiştir. Komisyonumuz, İstanbul Hukuk öğrencilerini geleceğin en inovatif ve potansiyelli sahalarından olan konularına hazırlamayı hedeflemektedir.
Uluslararası Mahkemeler Komisyonu
Uluslararası Mahkemeler Komisyonu’nun temel amacı uluslararası uyuşmazlıkların çözüm yolları hakkında bir farkındalık yaratmak ve katılımcılarımızda hukuk nosyonu oluşmasına katkı sağlamaktır. Komisyonunun faaliyet alanı uluslararası hukukun en temel organları olan uluslararası mahkemeler ve yine uluslararası anlamda mahkemelere alternatif olarak ortaya çıkan bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olan tahkimdir. Komisyon, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerine uluslararası hukukun önemini anlatmak ve uluslararası uyuşmazlıkların çözümü noktasında neler yapıldığını ve yapılabileceğini göstermek amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Diğer komisyonlarla da zaman zaman birlikte çalışarak bu bağlamda gerek mahkemeler gerek kodifikasyon süreçlerine dair çeşitli simülasyonlar, karar inceleme atölyeleri, alanında uzman isimlerle işbirliği halinde eğitim ve konferanslar ve daha pek çok etkinlik düzenlenmektedir. Hem katılımcılar hem de bizler her geçen gün daha fazla öğrenmekte ve geleceğin hukukçuları olma yolunda emin adımlarla ilerlemekteyiz.
DERGİ KOMİTESİ
ILSA İstanbul’un 4 ana komitesinden biri olan Dergi Komitesi altında komiteye bağlı 3 komisyon bulundurur. 11 kişilik bir yönetim kadrosundan oluşan komitemizin ana işlevi her yıl ’’Opinio Iuris’’ adlı dergiyi yayımlamaktır. Bu dergi o yıl yaptığımız etkinliklerden ve yapılan mülakatlarımızla makalelerimizden oluşur. Komisyonlarımız: e-Dergi ve Editöryal Komisyonu temel olarak sitemizdeki e-Dergi kısmındaki araştırma yazılarının düzeltilmesi ve yayımlanması üzerine çalışmaktadır. Röportaj Komisyonu ise hukuk fakültesi ile ilişiği olan kişilerle türlü röportajlar gerçekleştirir ve fakültedeki öğrencilerin sorularını uzman kişilere sorarak mülakatları yayımlar. Çeviri Komisyonu ise genel olarak yabancı dil üzerine çalışmalar yürütür. Speaking Club etkinliğini yıl boyu devam ettirir. Yayımlanan makalelerin, araştırma yazılarının ve röportajların çevirilerini yapmakla birlikte yıllık olarak basılan Opinio Iuris dergisinin yabancı dilde çevirisini yapar.
SOSYAL ETKİNLİKLER VE TANITIM KOMİTESİ
Marketing Komisyonu
Marketing Komisyonu kulübün dışarıya dönük yüzünü oluşturmaktadır. Temel olarak sosyal medya yönetimiyle ve sponsorluk ilişkileriyle ilgilenir. Kulübün komite ve komisyonlarının binbir emeklerle hazırladığı etkinliklerin sosyal medya üzerinden tanıtımlarını gerçekleştirir. Geleneksel etkinlikleri hem fakültemizin tanıtımına katkı sağlaması hem de bizlerin sadece anılarında kalmaması amacıyla ILSA İstanbul YouTube sayfasından yayınlar. Site yönetiminden sorumludur. İlgili etkinlik formlarını buradan duyurur. Sosyal medya hesapları üzerinden üyelerle ve ilgililerle iletişim kurar. Kulübe gerekli katkının ulaşarak etkinliklerin düzenlenebilmesi için sponsorluk ağı kurar ve görüşmeleri yürütür. ’’Alumni Talks’’ adlı etkinlikle ILSA İstanbul ile yolları kesişmiş, fakültemiz mezunları ile iletişime geçerek onların tecrübelerini bizlere aktarır. ILSA Store ürünleri ile ilgilenir, işbirliği yürütür. Kulüp bütçesine yön verir. Marketing Komisyonumuz diğer bütün komisyonlarla entegre bir biçimde çalışmaktadır.
Sosyal Etkinlikler ve Tanıtım Komisyonu
ILSA İstanbul’un dört ana komitesinden biri olan SET Komitesinin altında yer alan Sosyal Etkinlikler Komisyonu ILSA İstanbul’un gelenekselleşmiş sosyal etkinliklerinin mutfağında yer almaktadır. 29 Ekim Cumhuriyet Balosu, Tanışma Kahvaltısı, Oryantiring bu etkinliklerin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Komisyonun başlıca hedefleri arasında bizlerden beklenen akademik gelişimin yanı sıra sosyal hayatın aktif olarak içinde yer alınmasına fırsat yaratmaktadır. Bu sebeple kulüp adına sosyal sorumluluk projeleri üreterek okulumuz öğrencilerinin de bu projelere katkı sağlaması ve gönüllü olmasına fırsat sunar. Komisyon düzenlediği etkinlikler ile okulumuz öğrencilerinin de katılımıyla sosyal bağlamda bir araya gelmeyi hedeflerken, her türlü hakkın korunduğu ve üzerine çalışmalar yürütüldüğü; fırsat eşitliği, hayvan hakları, kadın hakları gibi konularda da aktif faaliyet göstererek bu alanlarda farkındalık yaratmayı ve duyarlılığı geliştirmeyi amaçlar. ILSA’ya dair tanıdığınız biri varsa bu kişinin SET komitesindeki çalışkan arılardan biri olma ihtimali hayli yüksek.